UČESNICI > Bojana Kovačević / Jelena Knežević

BK-menti1
Bojana Kovačević / menti

Rođena sam u Somboru 1989. godine. Formalno sociolog, a neformalno zaljubljena u pozorište. Po zanimanju projekt menadžer u Narodnom pozorištu Sombor, a po zvanju master sociologije. Nakon osnovnih studija sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, završavam i master studije radom „Antropologija pozorišnog performansa: dramska analogija i pozorišne prakse u dvadesetom veku“, koji je ušao u najboljih pet na konkursu za Nagradu „Dr Zoran Đinđić“.

Istovremeno upisujem i master studije menadžmenta kulture i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu koje ne završavam jer smatram da je menadžment u kulturi veština koja se stiče praksom i koju odlikuju postojanje vizije i snalažljivost a ne teorijsko znanje. Bila sam polaznik Letnje škole produkcije, umetnosti i kulture u Bajinoj Bašti leta 2015. godine, u organizaciji Heartefakt fonda. U Narodnom pozorištu Sombor radim od 2013. godine na polju međunarodne saradnje i pozorišnih festivala. Učestvovala sam na tri Međunarodne pozorišne i naučne konferencije u organizaciji Evropske teatarske konvencije (Zagreb, Temišvar, Parma). Projekat na kom trenutno radim jeste festival Pozorišni maraton koji se ove godine održava 24. put. Stalni sam saradnik u organizaciji muzičkih festivala Kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora – SOMUS-a (Somborske muzičke svečanosti) i GreenTown Jazz Festivala.

U toku programa „Kreativno mentorstvo“ očekujem da uz pomoć tuđeg iskustva sama dođem do znanja na sve teme koje se tiču funkcionisanja savremenog repertoarskog pozorišta – upravljanja unutrašnjim resursima, kreiranje repertoarske politike, eksploatacija predstava, razvoj publike, povezivanje i umrežavanje, organizacija pozorišnih festivala i učešće na njima, fandrejzing i dr.


JK-mentor
Jelena Knežević / mentor

Jelena Knežević (Beograd,1983). Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturnim delatnostima. Ima iskustvo u različitim oblastima art menadžmenta, prevashodno u izvođačkim umetnostima, u javnim institucijama kao i na nezavisnoj sceni. Većina projekata na kojima je radila je međunarodnog karaktera. Stalna saradnica TkH-a (Teorija koja hoda). Trenutno je na poziciji izvršne direktorke Bitefa.