UČESNICI > Ivana Jovanović Arsić /Tony O`Brien

Ivana Jovanović Arsić - menti
Ivana Jovanović Arsić/mentee

Završila je master studije iz menadžmenta u kulturi, međunarodne saradnje i kulturne diplomatije na Univerzitetu u Barseloni i master studije iz hispanistike na Univerzitetu u Beogradu. Ima višegodišnje iskustvo rada na projektima u kulturi. Osnivač je i predsednik udruženja „Kulturis” (www.kulturis.org) koje je okrenuto projektima međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, kao i podizanju svesti o ulozi kulture u savremenom društvu. Kulturis je nastao 2009. godine u cilju kreiranja projekata koji se, po mišljenju osnivača, bave najuzbudljivijim temama u kulturi: negovanju publike i njenom edukacijom, kao i istraživanjem kreativnih mogućnosti za povezivanje kulturnog nasleđa i turizma.

Posebno je interesuju oblasti razvoja kulturnih potreba i stvaranja kulturnih navika kod dece i mlađe populacije, kao i korišćenje digitalnih tehnologija u plasmanu sadržaja kulture široj publici. Ivana je urednik i autor koncepta knjige „Planeta Čitalac“, priručnika o razvoju publike u javnim bibliotekama, koja sadrži dragocene primere osam različitih evropskih biblioteka koje na poseban način neguju odnos sa korisnicima i pružaju odgovor na pitanje „Koja će biti uloga javne biblioteke u XXI veku?“ Učestvuje na stručnim skupovima i objavljuje članke iz oblasti svog profesionalnog interesovanja. Duboko veruje da se kockice slažu kada daš sve od sebe. Ivana takodje radi u Institutu Servantes u Beogradu.

planeta citalac

Ivana linkedin

Osnovna oblast mog profesionalnog interesovanja je razvijanje publike i negovanje odnosa s publikom kulturnih programa. Ovom izuzetno širokom i kompleksnom temom prevashodno se bavim iz perspektive edukacije publike i potenciranja razvoja kulturnih potreba, a ne toliko iz izvorno marketinške, komercijalne perspektive koja se odnosi na povećanu prodaju ulaznica i dobit na blagajni. Uža oblast mog interesovanja vezana je u poslednje vreme za upotrebu novih tehnologija i digitalnih medija u plasmanu kulturnih proizvoda i programa u cilju osvajanja nove publike (aplikacije, gejmifikacija, upotreba uvećane stvarnosti, itd.) i to su znanja i veštine na kojima bih volela da radim sa mentorom.

Veliki sam zagovornik postavljanja konkretnih pitanja i pružanja praktičnih primera u svakom vidu edukacije, a ja tako doživljavam budući rad sa mentorom. Očekujem od mentora da se upusti u saradnju sa istim ulogom kao i ja: da poseduje entuzijazam u vezi sa ovim programom, želju da sarađujemo i timski napredujemo, da pokaže otvorenost, posvećenost i doslednost. Da je okrenut inovativnim i kreativnim rešenjima u radu, da eventualno vlada marketinškim tehnikama privlačenja publike, ima iskustvo u programima edukacije ili u radu sa posebnim segmentima društva (adolescentima, starijim ljudima, marginalizovanim grupama, i sl.)


Tony O`Brien - mentor
Tony O`Brien/mentor

Moja strast su odnosi u kulturi. Fokusiran sam na građenje razumevanja i poverenja među ljudima kao i stvaranje prilika u svetu. Trenutno vodim British Council u Srbiji, a podučavam i ostale koji ga vode u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Volim učenje o različitim kulturama, volim da povezujem ljude, kao i da gradim i jačam timove.
Živeo sam i radio u Egiptu, Iranu, Maroku, Londonu, Singapuru, Hong Kongu, Šri Lanki, Poljskoj i sada u Srbiji. Od 1978. sam u British Council-u i selio sam se u proseku na svake četiri godine. Ovaj posao me je odveo u mnoge različite zemlje.
Moja supruga Jolanda je sa mnom u Beogradu, imamo tri udate cerke koje ne žive sa nama već u Kambodži, Kentu i Warwickshire-u. Takođe, imamo tri unuka i unuku. Za sve nas je naša hrišćanska vera veoma važna – i sve je u ličnim odnosima među ljudima.
Imam diplomu pravnog fakulteta u Kembridžu, postdiplomsku diplomu iz Mančestera i master sa Instituta za obrazovanje u Londonu.
Duboko verujem u mentorstvo. U životu je važan razvijati odnose sa ljudima a mentorski odnos može biti jedan od najznačajnijih. Uživam što sam u mogućnosti da podelim svoja iskustva sa mladim ljudima koji razvijaju svoje karijere i živote u mnogim zemljama. Veoma je značajno videti nekog izazivanog mojim pitanjima i razmišljanja, doživeti lične reakcije a potom i promene. Razmišljajući o stvarima na ovaj način pomaže mi da posmatram aspekte mog života i rada. A za kraj, tokom ovog projekta sam sreo i uspeo da upoznam neke zaista fantastične ljude.

LinkedIn: Tony O`Brien