UČESNICI > Milica Božanić / Stela Carl Cosić

luxmedia 18-Z36C
Milica Božanić/menti

Milica je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 2008. godine od kada se aktivno bavi pozicioniranja Srbije kao medjunarodne destinacije za filmske projekte, prvo kroz USAID Projekat za razvoj konkurentnosti uz čiju pomoć je 2009. pokrenut brend Film in Serbia i osnovana Srpska filmska asocijacija u kojoj radi kao menadzer operacija. Na toj poziciji specijalizovala se pre svega u planiranju i razvoju projekata, finansijskom menadzmentu NVO i međunarodnom marketingu. Kroz učešće u međunarodnim asocijacijama, evropskim mrežama i razvijanjem poslovnih kontakata sa organizacijama u inostranstvu stekla je odličan uvid i poznavanje svetske filmske produkcije. Kao ekonomista zanima se za primenu ekonomskih principa i poslovnh praksi u vođenju sektora kulture i zalaže se za podizanje kapaciteta kreativnih industrija kao važnih aktera društvenog i ekonomskog razvoja. Za vreme studija bavila se novinarstvom u okviru redakcije magazina Monopollist, kao urednik rubrike ekonomija, i portala Studentski Svet za koji je pisala tekstove iz domena društva i kulture. Osim pisanja projekata danas u slobodno vreme piše muzički blog.

Baveći se razvojem SFA kao organizacije stekla sam širok spektar veština i znanja- od filmske produkcije, preko marketinga, PR-a i fandrejzinga, do javnog zagovaranja i iniciranja javno-privatnog partnerstva. Ipak mislim da baveci se tako sirokim spektrom tema moram da svoje znanje i iskustvo upotpunim boljim poznavanjem teorije promene. Stoga moj cilj učešća u programu kreativnog mentorstva je bolje upoznavanje sa međunarodnim i Evropskim kulturne politikama, mehanizmima njihovog uspostavljanja i državnim polugama odlučivanja. Ovo ne mora biti u direktnoj vezi sa područjem filma već više kao opšte pravilo koje pomaže suptilne veštine potrebne kreativnom sektoru. Podjednako me interesuju i teorija i praksa, ali bih u radu sa svojim budućim mentorom cenila što više praktične saradnje.

Milica

U narednoj godini želela bih da svoje profesionalno usavršavanje usmerim ka nekoliko ciljeva u kojima mislim da bi mi podrška mentora izuzetno pomogla da brže napredujem. Prvenstveno bih volela da se intenzivnije uključim u rad međunarodnih organizacija i platformi iz oblasti kreativnih industrija i politike kreiranja podsticajnih okruženja za njihov razvoj. Stoga bih želela da radim sa mentorom koji pored poznavanje međunarodnih kulturnih politika i praksi, ima iskustva ili je učestvovao u radu međunarodnih mreža i organizacija, evropskih regulativa, programa i projektno razvijanje saradnje sa različitim sektorima koji se dotiču kulture i kreativnih industrija (životna sredina, turizam, autorska prava i medijski zakoni, preduzetništvo). Pošto je moje dosadašnje iskustvo najviše vezano za rad u oblasti filma, moj mentor bi jednako mogao da bude strani producent ili osoba koja objedinjuje teorijsko akademska znanja sa praktičnim/projektnim pristupom razmišljanju.

U ime organizacije za koju radim nedavno sam podnela kandidaturu za člana upravnog odbora Evropske mreže filmskih komisija EUFCN (European Film Commission Network).  U procesu kandidature našla sam na podršku mnogih kolega iz mreže i postoji realna mogućnost da u 2015. učestvujem u radu ovog tela. Ukoliko bi mi se ova prilika da predstavljam Srbiju u jednoj mladoj Evropskoj asocijaciji u potpunosti ostvarila bila bih u poziciji da predlažem i pokrećem projekte saradnje sa kolegama iz dugih zemalja. U tom procesu mislim da mi još uvek nedostaje iskustvo pregovaranja zbog čega bi mi saveti i podrška mentora bili izuzetno dragoceni, istovremenom sa izazovom da naučim da bolje organizujem svoje vreme i sadašnje obaveze. Ovo je domen ličnih veština koje bih htela da usavršim uz mentorsku pomoć.


Stela Karl Ćosić - mentor
Stela Carl Cosić/mentor

Često nas pitaju šta smo, retko ko smo. Čime se bavim, možete saznati iz moje biografije. Stella Karl Cosic
Iskreno, ono šta smo, definiše nas više nego profesija i omogućava da se sa ljudima „prepoznamo“ na višim nivoima uverenja, vrednosti, identiteta.
Zato želim da vam se predstavim ko sam, jer isto ću tražiti od vas!

Smatram sebe kreativnom osobom, koja voli život i širi pozitivnu energiju. Volim da pokrećem stvari, od ničega napravim nešto, stvaram i maštam. Raduju me i male stvari. Rođeni sam optimista. Tragam za rešenjima, ne za problemima. Volim svoju porodicu sa svim vrlinama i manama i znam da i oni mene vole ovakvu kakva jesam.

Prijatelji imaju važno mesto u mom životu. Ljudi uopšte!
Važni su mi iskrenost, integritet, posvećenost i želju za konstantnim napretkom.

Verujem da je sreća u nama. Tek kad upoznamo i živimo svoje vrednosti, aktiviramo i koristimo talente i sposobnosti, postajemo potpuno ispunjeni i srećni jer uvažavamo ono što jesmo, ne šta drugi misle da bi trebalo da budemo.

Živim svoju strast i igram „uloge“ života kako kroz rad sa klijentima, tako i kroz porodicu, kuvanje i baštovanstvo.
Verujem da smo rođeni da život zaista živimo, da koristimo svoje potencijale i učinimo svet boljim mestom.