O projektu

Nastanak projekta KREATIVNO MENTORSTVO vezan je za projekat „Kreativno društvo”, pokrenut u jesen 2011. godine od strane Ambasade Švedske i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, u okviru koga je, pored izložbe Žene pronalazači iz Švedske i edukativnog programa za decu, pokrenut Klub ponedeljkom kao mesto razmene ideja između Srbije i Švedske. Svakog ponedeljka tokom trajanja projekta po jedna uspešna osoba iz oblasti kulture, kreativnih industrija i obrazovanja iz Švedske i Srbije su gostovale u Muzeju i pričale o preduzetništvu, ličnom razvoju, kreativnosti, inovacijama i doživotnom učenju.

Tokom projekta osnovana je i neformalna grupa ETC koju čine 11 aktivnih i angažovanih pojedinaca iz Srbije iz sfere kulture i obrazovanja, a koji su imali priliku da se sastaju i razgovaraju sa gostima iz Švedske. U neposrednom susretu sa gostima, članovi ETC-a su uvideli da je svaki od gostiju kroz svoju karijeru imao mentore – profesionalno uspešne i ostvarene pojedince koji su ih vodili kroz prelomne trenutke u razvoju njihove karijere i podsticali njihov dalji razvoj.

Oduševljeni idejom razmene znanja i iskustva koja je u Srbiji uglavnom limitirana na akademsku zajednicu, grupa ETC je uz pomoć Ambasade Švedske u Beogradu, odlučila da kreira KREATIVNO MENTORSTVO.  Kao pilot projekat,  koji bi okupio i osnažio preko 50 izabranih pojedinaca iz sektora obrazovanja, kulture i biznisa, projekat KREATIVNO MENTORSTVO bi služio i kao platforma za testiranje i stvaranje dugoročnog programa mentorstva u Srbiji.

U aprilu 2012. godine članovi ETC grupe su prošli kroz trening ličnog razvoja i uvođenja u ideju mentorstva vođen od strane organizacije Nätverkstan iz Getenburga, Švedska. U maju su bili na studijskom boravku u Stokholmu, organizovanom od strane Švedskog Instituta kako bi se upoznali sa različitim inicijativama i programima mentorstva, od biznis sektora, preko kulture do univerzitetskih programa, i na osnovu viđenog osmislili model koji bi najviše odgovarao kontekstu u Srbiji.

Celokupan projekat KREATIVNO MENTORSTVO osmišljen je i pokrenut zahvaljujući entuzijazmu i volonterskom doprinosu članova ETC grupe. Zbog potrebe da se program kontinuirano razvija i napreduje, kao i zbog potrebe za održivošću projekta, od 2013. godine je menadžment projekta KREATIVNO MENTORSTVO prešao je u ruke lokalnog partnera, koga čine dva člana ETC grupe, dok su mnogi članovi ETC grupe i dalje aktivni saradnici.