RADIONICA O PRIKUPLJANJU SREDSTAVA ZA UMETNIČKE I KULTURNE PROJEKTE, FUNDRAISING I CROWDFUNDING, JANUAR 2017

Osma radionica u okviru edukativnog programa za učesnike “Kreativnog mentorstva” 2016/2017 bila je posvećena temu fundraising-a, odnosno strategijama i taktikama prikupljanja finansijskih i drugih sredstava za realizaciju projekata, u ovom slučaju u oblasti umetnosti, kulture i kreativnih industrija.

Radionica je održana u subotu, 28. januara 2017. godine u prostorijama Nove Iskre, partnera “Kreativnog mentorstva”. Autori i voditelji radionice bili su Marko Radenković, generalni menadžer Nove Iskre, jedan od osnivača i alumnista “Kreativnog mentorstva”, i Neda Šorak, menadžerka za komunikacije u Trag fondaciji.

Sadržaj i teme radionice bile su:

• Uvod u fundraising
• Prikupljanje sredstava za umetničke projekte kroz zajednicu kroz primer projekta SIDE EFFECTS
• Crowdfunding – alternativni načini finansiranja projekata i ideja – upoznavanje sa svim bitnim aspektima crowdfundinga i simulacija crowdfunding strategije kroz studiju slučaja jedne kampanje
• Razgovor o projektima učesnika radionice – pitanja i odgovori

Kratki video u kojem Marko Radenković sumira održanu radionicu i skreće pažnju na nekoliko važnih elemenata kada je reč o fundraisingu možete pogledati na Youtube kanalu Kreativnog mentorstva.

Ključne savete i smernice Marka Radenkovića možete preuzeti i u .pdf formatu.

Prezentacija Marka Radenković za učesnike “Kreativnog mentorstva” 28.01.2017. – Uvod u fundraising

Studija slučaja “Side effects”, Marko Radenković

Biografije predavača:

Marko Radenković je menadžer u kulturi iz Beograda aktivan u oblasti kreativnih industrija. Diplomirao 2009. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi, gde je preko 4 godine bio angažovan i kao saradnik u nastavi na predmetu Projektni menadžment. U dosadašnjoj karijeri učestvovao je u realizaciji brojnih festivala i kulturnih događaja u Beogradu: 45. Oktobarski salon, 40. BITEF Festival, ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva u košarci – Eurobasket 2005, Avantura Cooltura, osnivanje Kulturnog centra Magacin… Krajem 2012. godine sa grupom menadžera i producenata osniva Dizajn inkubator Nova Iskra, prvi Dizajn hub u istočnoj Evropi, u okviru koga od svog osnivanja radi na poziciji generalnog menadžera. Fokus svog interesovanja usmerava na osnaživanje lokalnih inicijativa u oblasti kreativnih industrija kroz podsticaj samozapošljavanja a oslanjajući se na vrednosti kolaborativne kulture i odgovorne ekonomije.

Neda Šorak je rođena u Beogradu. Završila je Univerzitet umetnosti u Beogradu, na smeru Menadžment u kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti. Aktivna je u nekoliko organizacija i najčešće radi na poziciji komunikacijskog menadžera i izvršnog producenta na projektima kulturnih dešavanja, istraživanja, izložbi i festivala. Učestvovala je u mnogim projektima i programima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji. Neda je ekspert u menadžmentu društvenih mreža, digitalnoj strategiji i brend analizi.

GALERIJA FOTOGRAFIJA