UČESNICI > Snežana Ćuruvija / Maja Lalić

Snežana Ćuruvija - menti
Snežana Ćuruvija/menti

Verujem u sinergiju. U nadmoćnost zajedničkog dobra spram pojedinačnog dometa. Do najboljih rezultata dolazi se razmenom ideja i energije sa drugima, posmatranjem i razumevanjem, igrom. Zanimaju me arhitektura, umetnost i kultura. Bavim se osmišljavanjem, produkcijom i koordinacijom različitih projekata, festivala, brojnih događaja vezanih pretežno za kulturu i umetnost. Istražujem kulturno nasleđe i radim na afirmaciji savremene umetnosti. Najdraži su mi projekti koji rezultiraju umetnošću u javnom prostoru i rad sa decom. Želja za znanjem kroz kreativnost i inovaciju privukla me je i kreativnim industrijama. Uz podršku želim da načnem i to poglavlje…

Volela bih da proširim svoja znanja iz oblasti kreativnih industrija. Naročito me interesuje proces pokretanja preduzetništva u sferi kulture. Rado bih stekla praksu u promociji i izvozu umetničkih proizvoda i proizvoda iz sektora kulture na inostrana tržišta. Od kreativnih sektora najbliskije su mi arhitektura, dizajn i vizuelne umetnosti, a zanimaju me i film, scenska umetnost, softveri i inovativne tehnologije. Želela bih da uz pomoć mentora saznam više o odnosu između ekonomije i kulturne industrije, o mogućnostima razvoja turizma kroz eksploataciju kulturnog nasleđa, o problematici stvaranja atraktivnog i konkurentnog proizvoda i njegovom plasmanu na tržište. Uz trajnu podršku mentora, nadam se da ću savladati metode kojima ću svrsishodnije udruživati znanje, kreativnost i inovativnost. Lično, volela bih da razvijem i realizujem neke od svojih ideja vezanih za kulturni turizam ili da pokrenem liniju inovativnih, edukativnih igračaka za decu.

Tokom sledeće godine najviše bih volela da istražujem potencijale i resurse kulturnog nasleđa Pančeva i da pokušam da sagledam uticaje određenih spomenika kulture na ekonomski razvoj i kvalitet života lokalne zajednice. Kroz prizmu kreativne ekonomije, koja objedinjuje kulturu, ekonomiju, nauku i obrazovanje želela bih da naučim više o najaktuelnijim pristupima očuvanju nasleđa. Značilo bi mi kada bi moj mentor bio u mogućnosti da me uputi u ekonomske pravce povezivanja kreativnih industrija i nasleđa. Želela bih da istražim na koji način je najbolje iskoristiti potencijale kulturnog nasleđa Pančeva u kontekstu socioekonomskog razvoja. U poslednje vreme vrlo se aktivno kultura posmatra kao jedan od potencijala ovog grada. Osim donošenja prve Strategije kulturnog razvoja, Pančevo se promišljalo kao “grad umetnosti”, “grad filma”, “industrijski grad / industrijsko nasleđe”, ali neophodno je unaprediti saradnju na intersektorskom nivou. Nadam se da će mi podrška mentora omogućiti da istražim ekonomske faktore koji podstiču ili onemogućavaju primenu savremenih principa očuvanja nasleđa. Ishodište mog istraživanja bilo bi osmišljavanje konkretnog projekta koji poštuje principe kreativne ekonomije.

Neki od projekata na kojima sam učestvovala:

Pančevo film festival

http://www.pancevofilmfestival.com/

1-5. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI
http://www.kulturnicentarpanceva.rs/index.php?pid=108

14. i 15. Bijenale umetnosti, Salon umetnosti Pančeva, Nove tehnologije, Umetnost/arhitektura/dizajn…
http://www.kulturnicentarpanceva.rs/index.php?pid=46

Regionalni volonterski centar – Pančevo
http://rvc.rs/

re:MOVE the City (Grad u pokretu) – DESTATIC
http://archive2008.belgradedesignweek.com/program.html

City Acupuncture – Akupunktura grada, Zagreb, Split 2013.
www.cityacupuncture.org

Arhitektonska radionica “Godinje 2004”
http://expeditio.org/sr/2009-08-16-10-01-29/186-godinje-arhitektonska-radionica.html


Maja Lalić - mentor
Maja Lalić/mentor

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega paralelno radi kao arhitekta u birou After Art, saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu i  novinar – autor televizijske emisije „Ukrštene reči“, o posledicama sukoba u zemljama SFRJ. Urednik stučnog časopisa Genius Domus i saradnik brojnih listova na temu dizajna i arhitekture, poput časopisa Elle, Prestup, Fame, Politka, itd.

Nakon bombardovanja seli se za Njujork 1999. godine, gde stiče zvanje Magistra nauke iz oblasti arhitekture i urbanog dizajna na Univerzitetu Kolumbija. U periodu od 1999. do 2002. živi i radi u Njujorku kao arhitekta u studiju Kramer Design Group u okviru koga potpisuje projekte enterijera za klijente iz modne industrije: Earl Jean, Water Works, Donna Karan, Escada.
Na poziv Ričarda Planca, šefa katedre za Arhitekturu i urbani dizajn na Kolumbija univerzitetu, Maja sarađuje sa urbanističkim kolektivima Forma i U+D, na projektima urbane revitalizacije u napuštenim četvrtima u Njujorku, Briselu, Pragu i Beogradu.

Po povratku u Beograd sa prijateljima sa studija 2002.godine osniva udruženje građana Mikser, kulturnu platformu zaslužnu za organizovanje brojnih izložbi i događaja u domenu arhitekture, dizajna i komunikacija, kao što su predavanja Rem Kolhasa, Konstantina Grčića, Adrijana Fortija, Gaetana Pešea i mnogih drugih. Maja je osnivač kreativnog studija reMiks, posvećenog multidisciplinarnom pristupu arhitekturi i dizajnu, sa inovativnim projektima kao što su Supermarket koncept radnja, Kulturni centar Mikser House u Savamali, novi koncept poslovnica Telekom Srbija, Beo Lab klinička laboratorija, Telenor  poslovnica u Knez Mihajlovoj ulici, itd.

Maja je inicijator međunarodne izložbe talenata iz oblasti industrijskog dizajna Ghost project, autor i ko-organizator regionalne inicijative Young Balkan Designers, i jedan od osnivača regionalne mreže Balkan Design Network. Maja je jedan od pokretača multidisciplinarnog Mikser festivala i osnivača Mikser House-a, multifunkcionalnog centra namenjenog razvoju preduzetništva u kreativnim disciplinama. Član je Mense, dobitnik nagrade Arhitektonskog salona u Beogradu, kao i nagrada Lucille Smyser Lowenfish Memorial Prize i  Kinne Fellows Memorial Prize, obe na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.