UČESNICI > Snežana Andrić / Maja Lalić

SA-menti1
Snežana Andrić / menti

Kada trebam da kažem ko sam ja, na prvu loptu odgovorim: sestra i sociolog. Kažu da ako radiš ono što voliš, nećeš raditi ni jedan dan u svom životu. I tako ja već dve i po godine „ne radim“ kao generalni sekretar udruženja „Mladi ambasadori“ i od skoro, kao projektni asistent u Eu info kutku u Nišu.

O sebi, svom radu i iskustvu učešća u programu “Kreativno mentorstvo” Snežana govori u ovom kratkom videu koji smo snimili!

Radim sa mladim ljudima, realizujemo projekte i događaje iz oblasti kulture i omladinskog preduzetništva, uključujemo mlade ljude u društvene tokove i približavamo kulturu mladima. Najponosnija sam na organizaciju prve konferencije kreativnih industrija u Nišu koja je iznedrila kreativne ideje za rešenje socijalnih problema u gradu. Koordinator sam evropskih filmskih festivala u bioskopu Kupina i radim na promociji evropske kinematografije kod mladih u Nišu.

Jedna od mojih najvećih inspiracija je da se bavim kulturom i stvaram nove kulturne potrebe, prvenstveno kod mladih ljudi. Želim lepše okruženje u kome su vrednosti kulture na najvećem pijadestalu i idu u korak sa savremenim trendovima. Želim da Niš bude obogaćen inovativnim kulturnim sadržajem!

Moto koji me vodi kroz život je „da bi bio nezamenljiv moraš uvek da budeš drugačiji“.

U programu Kreativnog mentorstva želim da razvijam menadžerske veštine, upoznam nove trendove u oblasti kulture i kreativnih industrija, nove tehnike za kombinovanje kreativnosti sa tradicionalnim programima i upoznam slične organizacije koje se bave ovom tematikom.

https://www.linkedin.com/in/snezana-andric-7a648565?trk=nav_responsive_tab_profile


ML-mentor
Maja Lalić / mentor

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega paralelno radi kao arhitekta u birou After Art, saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu i  novinar – autor televizijske emisije „Ukrštene reči“, o posledicama sukoba u zemljama SFRJ. Urednik stučnog časopisa Genius Domus i saradnik brojnih listova na temu dizajna i arhitekture, poput časopisa Elle, Prestup, Fame, Politka, itd.

Nakon bombardovanja seli se za Njujork 1999. godine, gde stiče zvanje Magistra nauke iz oblasti arhitekture i urbanog dizajna na Univerzitetu Kolumbija. U periodu od 1999. do 2002. živi i radi u Njujorku kao arhitekta u studiju Kramer Design Group u okviru koga potpisuje projekte enterijera za klijente iz modne industrije: Earl Jean, Water Works, Donna Karan, Escada. Na poziv Ričarda Planca, šefa katedre za Arhitekturu i urbani dizajn na Kolumbija univerzitetu, Maja sarađuje sa urbanističkim kolektivima Forma i U+D, na projektima urbane revitalizacije u napuštenim četvrtima u Njujorku, Briselu, Pragu i Beogradu.

Po povratku u Beograd sa prijateljima sa studija 2002.godine osniva udruženje građana Mikser, kulturnu platformu zaslužnu za organizovanje brojnih izložbi i događaja u domenu arhitekture, dizajna i komunikacija, kao što su predavanja Rem Kolhasa, Konstantina Grčića, Adrijana Fortija, Gaetana Pešea i mnogih drugih. Maja je osnivač kreativnog studija reMiks, posvećenog multidisciplinarnom pristupu arhitekturi i dizajnu, sa inovativnim projektima kao što su Supermarket koncept radnja, Kulturni centar Mikser House u Savamali, novi koncept poslovnica Telekom Srbija, Beo Lab klinička laboratorija, Telenor  poslovnica u Knez Mihajlovoj ulici, itd.

Maja je inicijator međunarodne izložbe talenata iz oblasti industrijskog dizajna Ghost project, autor i ko-organizator regionalne inicijative Young Balkan Designers, i jedan od osnivača regionalne mreže Balkan Design Network. Maja je jedan od pokretača multidisciplinarnog Mikser festivala i osnivača Mikser House-a, multifunkcionalnog centra namenjenog razvoju preduzetništva u kreativnim disciplinama. Član je Mense, dobitnik nagrade Arhitektonskog salona u Beogradu, kao i nagrada Lucille Smyser Lowenfish Memorial Prize i  Kinne Fellows Memorial Prize, obe na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.