UČESNICI > Srđan Miljević / Vladimir Borković

Srđan Miljević - menti
Srđan Miljević/menti

Kada sam pre malo više od dvadesetak godina, tek nakon što sam naučio da čitam, upoznao magični svet knjiga i stvaralaštva pisane reči, čvrsto sam odlučio: kad porastem biću pisac. Ljubav prema pisanoj reči gajio sam godinama, a kada sam na Filološkom fakultetu diplomirao na odseku svetske književnosti i teorije književnosti uvideo sam da previše volim sadašnji momenat i živu interakciju sa ljudima, te je iz tog razloga san o piscu za sada još uvek ostao samo san. Ples,  društveni angažman u kulturi, aktivizam i rad sa manjinskim grupama jesu neka od interesovanja koja su nakon fakulteta izgradila i jasnije utemeljila moj profesionalni put. Trenutno završavam master studije Unesko katedre na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde je fokus moje teze izučavanje i mogućnosti kulturnih aktivnosti u zatvorima u Srbiji. Nepune tri godine radim kao programski asistent u međunarodnoj organizaciji čiji su fokus ljudska prava. Ako bi me neko ikada pitao u šta verujem, rekao bih da sam nepopravljivi humanista i da verujem u promene. Važno mi je da pored svih interesovanja i oblasti delovanja ipak sebi jasno definišem šta će biti moj konačni profesionalni poziv koji će suštinski zadovoljiti želju onog nekadašnjeg klinca da bude pisac kad poraste.

Ponosan sam na svoja dostignuća, a sve vreme verujem i znam da uvek mogu više i bolje. Završio sam ekonomsku školu, nakon koje sam upisao i završio svetsku književnost i teoriju književnosti. Baš poput ove čudne kombinacije pragmatičnosti i umetnosti, čini mi se da je i moja karijera negde između – ni previše pragmatična, ni potpuno posvećena umetnosti. Na Kreativno mentorstvo prijavio sam se zbog nedostatka profesionalnog fokusa, kao i velike neodlučnosti. Imam konkretnu ideju koju bih voleo da sprovedem u delo i baš zato mi se mentor koji je prošao sličnu fazu nespokoja u svojoj karijeri čini idealnim. Oduvek sam sa oduševljenjem posmatrao ljude koji su još u detinjstvu jasno znali čime žele da se bave, kontinuirano i fokusirano su radili na tome i sada imaju ostvarene karijere. Ako je to i mit, verujem da je priča o toj vrsti uspeha realizacije ambicije vredna za motivaciju nekog kao što sam ja. Izgleda mi da još uvek idem onim težim putem, gde se pronalazim i usavršavam u mnogim stvarima, ali sam rešen da sa dodeljenim mentorom radim na promeni (onakvoj u koje verujem) svog profesionalnog života – gde ću postaviti jasne ciljeve kao i rok njihovog ostvarenja.


SONY DSC
Vladimir Borković/mentor

Ja sam rođen u Pančevu. Nakon završenih studija psihologije na Univerzitetu u Beogradu, stekao sam postdiplomsko obrazovanje u domenu nauka o sportu na Univerzitetu u Darmštatu i doktorat u humanističkim naukama na Univerzitetu u Postdamu.

Jedan sam od troje osnivača organizacije streetfootballworld i direktor mreže od 2002. godine. Odgovoran sam za kreiranje i razvoj streetfootballworld mreže. Moja specijalizacija i interesovanje je primenjena teorija socijalizacije i razvoj sistema monitoringa i evaluacije u zajednici.

Pored toga, nadgledam izvršni menadžment organizacije Football for Hope, koji je ključni element strateške veze između FIFA i streetfootballworld. U akademskom svetu, ja sam tutor na studijskom programu FIFA Master in Management, Law and Humanities of Sport, i imao sam priliku da predajem u više od 30 zemalja sveta.

Osim što govorim srpski i nemački jezik kao maternji, govorim tečno engleski i španski jezik, i služim se portugalskim i ruskim. Iskreno verujem u potencijale budućih generacija istovremeno bivajući realan o sopstvenom doprinosu tom novom svetu.